31. March , 2017

Ungdomskonsert dagen før festival!

Det blir ungdomskonsert med Razika fredag 30. juni på Kulturhuset. Arrangørene bak Rabalderfestivalen sier dette blir starten på en ny konsertserie for ungdom mellom 13 og 19 år.

I arbeidet med barnefestivalen har vi sett behovet for å gi et tilbud til denne aldersgruppen også.  – Vi kunne ikke se bort fra viktigheten av god kultur også for ungdom under 18 år, forteller Eivind Fadnes.

Mange festivaler har tilbud for ungdom, men på grunn av alkoholloven er det ofte egne inngjerdinger og plasseringer for publikum under 18 år. –  Ungdom fortjener også å kunne stå på første rad, forteller festivalsjef for Rabalderfestivalen, Eivind Fadnes. I tillegg til Eivind Fadnes skal moldenseren Jørgen Krogseth Dalene jobbe med konsertprosjektet. Dalene har flere års erfaring fra bransjen og i tillegg til å være lærer, jobber han i dag som bookingansvarlig på Hulen i Bergen og for bookingbyrået Agenturet.

Av ungdom, for ungdom!

Den første konserten blir gjort i forbindelse med Rabalderfestivalen til sommeren, men på sikt skal en gruppe ungdommer involveres i større grad.

– Et klart mål for prosjektet er at det er ungdommene selv som skal plukke ut artister og forme programmet, og vi allerede en lang liste med artister fra ungdomsrådet som vi bruker som et utgangspunkt, uttaler Jørgen Dalene.

– Vi håper at prosjekt kan være en god arena der ungdom kan tilegne seg kunnskap om konsertdrift og arrangering. Alt fra budsjett, markedsføring og booking er emner som er avgjørende for å lykkes som konsertarrangør, sier Jørgen Dalene.

– Moldejazz har jo lyktes svært godt med prosjektet «unge produsenter», og jeg mener jo at det er viktig at bransjen selv legger til rette for rekruttering for morgendagens konsertarrangører, supplerer Eivind Fadnes.

Konsertserien vil få eget navn og profil som vil utarbeides i samarbeid med arrangørgruppen.

Det vil trolig variere hvilket konsertsted som blir brukt, men både Kulturhuset og ikke minst den nye kulturskolen er jo naturlige steder. Arrangementene vil selvsagt være rusfrie og arrangørene har med seg Molde Kulturskole som samarbeidspartner. – De har jo daglig kontakt med musikkinteresserte ungdommer og er dermed en naturlig samarbeidspartner rundt prosjektet, sier Eivind Fadnes.

-Vi har også hatt god dialog med Ungdomsrådet som har gitt oss verdifulle råd og innspill i oppstarten av dette. De har blant annet gitt oss ei lang liste over artister de ønsker til Molde og gitt innspill på markedsføring av konserten med Razika, forklarer Fadnes.

Også på scenen vil ungdom kunne få utfolde seg:

– På de fleste konsertene vil et band bestående av lokale ungdommer stå på scenen. Det har jo alltid vært et godt og kreativt miljø rundt Molde kulturskole og musikklinja på Molde VGS, og med de fantastisk flotte øvingsrommene på kulturskolen så tipper jeg det kommer mange spennende band fra Molde og omegn fremover, sier Jørgen Dalene, som nevner Revolt V som et band med en spennende framtid foran seg.

Trygt og billig

Selv om målet er at ungdom selv skal stå for mye av arbeidet med konsertene så skal selvsagt profesjonelle aktører inn på både produksjon og sikkerhet.

– Vi er sikre på at sikkerhet ikke vil bli et problem. Alle våre erfaringer tilsier at vi får det beste publikummet vi kan få. Ungdom er ekstremt musikkinteresserte og er det mest entusiastiske publikummet du kan få. Mange artister digger å spille for ungdom for de står faktisk på første rad og danser, og ikke på bakerst rad med armene i kors og skravler om hvor travelt det er på jobben, humrer Eivind Fadnes.

Konsertene vil koste 150 kr.

– Vi vil ha med oss alle og da virker dette som et fornuftig prisnivå, sier Eivind Fadnes. Det vil bli kiosksalg på arrangementene.

To konserter på to dager for Razika

Det er allerede klart at Razika gjør åpningskonserten på Rabalderfestivalen i Reknesparken lørdag 1. juli, nå skal de altså også spille for aldersgruppen 13-19 år dagen før den nye barnefestivalen i Reknesparken. Bergensbandet er det ikke uvant å spille for et yngre publikum, de har flere ganger spilt på Parkteatrets konsept Blårollinger (0-10 år) og Yngling (10-20 år), og i 2015 besøkte bandet ti skoler i Møre og Romsdal da de var på turne i regi av Kultursekken.